20 Ekim 2020 Uluslararası Peyzaj Günü kutlu olsun.

Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’nin Türkiye’de Uygulanmasına İlişkin Açıklama

Bu açıklamasının amacı Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’nin Türkiye’de Uygulanmasına İlişkin farkındalık oluşturulmasıdır.

Avrupa Peyzaj Sözleşmesi, 20.10.2000 tarihinde imzaya açılmıştır. Türkiye anlaşmayı 20.10.2000 tarihinde imzalamıştır. Bu sözleşme taraf ülkelerin tüm bölge ve alanlarına uygulanmakta, doğal, kırsal, kentsel ve kentsel gelişme alanlarını kapsamaktadır. Ülkelerdeki iyi durumdaki peyzajların korunmasının önemine vurgu yapıldığı kadar bozulmuş ve sıradan olan peyzajların da iyileştirilmesine sözleşmede dikkat çekilmektedir. Ülkemizde “Avrupa Peyzaj Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun” 4881 no ve 10.06.2003 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisinde de kabul edilmiştir.

2020 yılı itibariyle ülkemizde 42 adet lisans bölümü Peyzaj Mimarlığı alanında eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Bizler Peyzaj Mimarları Bölüm Başkanları Konseyi olarak, 42 adet Peyzaj Mimarlığı Bölümümüzle birlikte bu 20 yıllık süreçte:

• Toplumun, özel örgütlerin ve kamu makamlarının peyzajların değeri, rolü ve bunlarda yapılan değişiklikler konusunda bilinç düzeyinin yükseltilmesi,
• Peyzaj politikası, peyzaj korunması, yönetimi ve planlaması konularında eğitim verilmesi,
• Bölümlerimizin olduğu yerleşimlerdeki kırsal ve kentsel peyzajlarda peyzaj kalite hedeflerinin tanımlanması ve sürdürülebilmesine yönelik politikalar üretilmesinde, diğer meslek disiplinleri ile birlikte katkı koymaktayız.

Peyzaj Mimarlığı Bölümleri olarak, Avrupa Peyzaj Sözleşmesi ve 4881 sayılı yasada belirtildiği üzere, Peyzaj Mimarlığı eğitimin bir parçası olarak,

• Türkiye peyzajlarının belirlenmesinde,
• Peyzajları dönüştüren güç ve baskıların yönetilmesinde,
• Peyzaj politikalarını yürürlüğe koymak için peyzajı korumaya, yönetmeye ve/veya planlamaya yönelik düzenlemeler için dayanak oluşturulmasında,
• Peyzajın, bölgesel ve şehir planlama politikalarına ve kültürel, çevresel, tarımsal, sosyal ve ekonomik politikalarına ve aynı zamanda peyzaj üzerinde doğrudan veya dolaylı etkisi olabilecek diğer politikalarına katılmasına uygun araçların geliştirilmesi konularında donanımlı Peyzaj Mimarları yetiştirmekteyiz.

Avrupa Peyzaj Sözleşmesinin 20. yılında Peyzaj Mimarlığı meslek disiplini olarak ve Ülkemizin farklı coğrafyalarında bulunan Peyzaj Mimarlığı Bölümleri olarak, halkımızla, kamu kurumları ve karar vericiler ile çalışmalarımızın devam ettiğini ve ilgili kanun kapsamında ülke sorumluluklarımızın yerine getirilmesinde, Peyzaj Mimarları olarak diğer tüm meslek disiplinleri ile transdisipliner bir çalışma anlayışıyla hareket edeceğimizi belirtiriz.

Ayrıca 20 Ekim 2020 tarihi 4. Uluslararası Peyzaj günü olarak bu yıl “Sektörel Politikalarda Peyzaj Bütünleşmesi” mesajıyla kutlanmaktadır. Peyzaj Günü'nün temel amacı, peyzajların kültürel mirasın, kimliğin, refahın ve yaşam ortamımızın kalitesinin ayrılmaz bir parçası olarak önemini vurgulamaktır.

Bu bağlamda da ülke peyzajlarımıza gönül veren herkesin “Uluslararası Peyzaj günü” nü kutlarız.20.10.2020

“Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanları Konseyi” ve Bartın Üniversitesi Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü
  • "İklim Değişikliği ve Enerji Çalışmaları Merkezi Disiplinlerarası İklim Değişikliği ve Enerji Çalışmaları Öğrenci Kongresi"ne Katılım

• PEM320 Peyzaj Tasarımı Proje IV Dersinin Ara Sınav Jürisi Gerçekleşti